Шевченко сьогодні / Новини


04.05.2023 р. 185 років викупу Шевченка з кріпацтва

 

4 травня 1838 року Тараса Шевченка викупили з кріпацтва.

«Він був сином мужика і став володарем в царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури», — писав про Тараса Шевченка Іван Франко.

1835 року Тарас Шевченко в Петербурзі познайомився з земляком — художником Іваном Сошенком, а через нього — з Євгеном Гребінкою, Олексієм Венеціановим, Аполлоном Мокрицьким, Василем Григоровичем, які познайомили Тараса з такими видатними митцями, як Карл Брюллов, Василь Жуковський, Михайло Вієльгорський. Спільними зусиллями всіх цих людей Шевченка було викуплено з кріпацтва.

Павло Енгельгардт – пан, якому на той час належав Тарас Шевченко, погодився відпустити кріпака за нечувано великі гроші — 2500 рублів. Це вп'ятеро перевищує ціну кваліфікованого кріпака і на той час ця сума була еквівалентна 45 кілограмам чистого срібла. Щоб здобути такі гроші, Карл Брюллов намалював портрет Василя Жуковського і портрет розіграли у приватній лотереї 22 квітня (4 травня) 1838 року.

Портрет поета В. А. Жуковського. Худ. К. Брюллов

 

Від лотереї одержали 1000 руб. Цих грошей було недостатньо для викупу Шевченка. Тому Карл Брюллов, Василь Жуковський, Олексій Венеціанов та Юлія Баранова започаткували збір коштів у складчину, до якої долучилися Євген Гребінка, Василь Григорович, Аполлон Мокрицький, Іван Сошенко та інші. Суму зібрали і передали Енгельгардту.

22 квітня (4 травня) 1838 р. поміщик Павло Енгельгардт, одержавши гроші, підписав відпускну Тарасові Шевченкові. Її засвідчили Василь Жуковський, Карл Брюллов і Михайло Вієльгорський.

Відпускна

 

25 квітня (7 травня) цей документ було вручено Тарасові Василем Жуковським у присутності Карла Брюллова, Mихайла Biєльгорського, Аполлона Мокрицького. Це був день невимовної радості Шевченкової душі.

Вручення відпускної Т.Шевченкові. Худ. П. Сулименко

 

На згадку про 22 квітня (4 травня) 1838 року Шевченко присвятив Василю Жуковському поему «Катерина», Євгену Гребінці — баладу «Перебендя», Василю Григоровичу — поему «Гайдамаки».

В автобіографії Тарас Шевченко про свій викуп оповідає так: «1837 року Сошенко представив мене конференц-секретареві Академії мистецтв В.І.Григоровичу з проханням – звільнити мене од лихої моєї долі, Григорович передав це прохання В.А.Жуковському. Той попередньо сторгувався з моїм поміщиком і просив К.П.Брюллова намалювати з нього, Жуковського, портрет, щоб розіграти його в приватній лотереї. Великий Брюллов відразу погодився, і незабаром портрет Жуковського був у нього готовий. Жуковський при участі графа М.Ю.Вієльгорського улаштував лотерею на 2500 карбованців асигнаціями, і цією ціною була куплена моя воля року 1838-го, квітня 22-го».

До речі, у тексті відпускної немає ні слова про виплачені Енгельгардтові гроші. Шевченка ані продавали, ані купували — з формального погляду він дістав свободу від власника нібито з доброї волі. Хоча насправді поміщик вимагав і одержав за це 2500 рублів асигнаціями.

 

 

Використані джерела: