Шевченко сьогодні / Новини


06.03.2019 р. Конкурс виразного читання творів Тараса Шевченка

В університеті читали поезію Тараса Шевченка.

Уже традиційним став у ЛНУ імені Тараса Шевченка конкурс виразного читання Шевченківських поезій.

Справжнє святкове дійство відбулося 5 березня у читальному залі наукової бібліотеки університету. Цей конкурс продовжив програму заходів традиційного Шевченківського тижня.

У конкурсі взяли участь студенти навчально-наукового інституту педагогіки і психології, навчально-наукового інституту економіки та бізнесу, факультету природничих наук, факультету української філології та соціальних комунікацій, ВП «Старобільський гуманітарно-педагогічний коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка», ВП «Коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка», ВП «Регіональний центр професійної освіти».

 

 

Конкурсанти читали вірші славетного Кобзаря в 2 етапи. На 1-му етапі учасники заходу презентували заздалегідь підготовлене виразне читання напам'ять самостійно обраної поезії Тараса Шевченка, на 2-му етапі – виразно читали вірш, запропонований конкурсною комісією.

Оцінювало конкурс компетентне журі, до складу якого увійшли проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Меняйленк о , декан факультету української філології та соціальних комунікацій Тетян а Пінчук , доцент кафедри української літератури Світлан а Негодяєв а , викладач Коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка Наталія Клименко та переможниця цього конкурсу 2018 року, студентка 3 курсу факультету української філології та соціальних комунікацій Анастасія Горбань.

 

 

26 учасників виявили акторську майстерність, показали вміння виразно читати твори Кобзаря, інтонаційно передавати авторський задум. Талановита молодь ще раз довела, що творчість Тараса Шевченка була й залишається невичерпною скарбницею народної мудрості.

Місця переможців розподілено таким чином:

  • І місце – Сорока Ніна (ФУФСК);
  • ІІ місце – Буряк Євгенія (СГПК), Сухаревськова Катерина (ФУФСК);
  • ІІІ місце – Халіна Анастасія (ННІПП), Барабаш Іванна (Коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка).

 

Його називають нашим пророком і символом, Великим Кобзарем і українським генієм. Останнім часом усе більше уваги дослідники і просто цікаві шукають у його біографії «невідоме» і «пікантне», а саму біографію ще більше переплітають міфами, легендами і домислами. Його талант – безмежний і багатогранний, а шлях у безсмертя – це, як тепер модно називати, шлях успіху.

Присутні не лише відчули насолоду від спілкування з невмирущим словом Тараса Шевченка, а й вшанували пам'ять славетного сина українського народу його віршами.

 

 

Поезії, які пролунали сьогодні, ще раз довели, що для молодого покоління українців Тарас Шевченко – порадник і провідник у цьому швидкоплинному світі. І хоча написані вони майже два століття тому, однак проблеми, які Кобзар порушував у своїх творах, актуальні і сьогодні.

 

 

 

 

Сергій Теряєв,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка,
за інформацією ФУФСК