Шевченко сьогодні / Новини


06.11.2013 р. У мові-любові Шевченкове слово

Саме під такою назвою 6 листопада 2013 року у Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція „Слобожанська бесіда – 7. У мові-любові Тарасове слово”, присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка.                  

Участь у конференції, яку організувала кафедра української філології та загального мовознавства, взяли 97 учасників з різних навчальних закладів Луганської області та України. Серед них: Політехнічний коледж Луганського національного аграрного університету, Луганська державна академія культури і мистецтв, Інститут гуманітарних проблем Національного гірничого університету (м. Дніпропетровськ), а також відокремлені структурні підрозділи ЛНУ (Старобільськ, Стаханов).

Робота конференції була спрямована на обмін результатами наукових досліджень та досвідом вивчення Шевченкової мови, висвітлення образу Великого Кобзаря в українській художній літературі, зокрема у творчості письменників Луганщини, Дніпропетровщини, збереження та фіксацію інформації, записаної від старшого покоління діалектоносіїв, а також розгляд актуальних проблем вітчизняного та зарубіжного мовознавства у світлі відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

Участь у науковому форумі взяли відомі науковці, серед яких доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української філології та загального мовознавства ЛНУ Катерина Глуховцева, кандидат філологічних наук, професор, декан факультету української філології та соціальних комунікацій ЛНУ Тетяна Пінчук, доктор філологічних наук, професор кафедри філологічних дисциплін ЛНУ Олексій Неживий та провідні науковці кафедри української філології та загального мовознавства, а також кафедри філологічних дисциплін .

«Слобожанська бесіда» проводиться вже всьоме, ця конференція стала візитною карткою кафедри української філології та загального мовознавства й з кожним роком коло й географія її учасників стають усе більшими й різноманітними, – говорить завідуюча кафедрою української філології та загального мовознавства Л НУ Катерина Глуховцева . – Сьомий форум науковців присвячений постаті геніального Тараса Шевченка – справжнього сина й патріота України, 200-річчя від дня народження якого ми відзначаємо у 2014 році. Досвід показує, що Шевченкове слово актуальне й сьогодні, воно й нині допомагає людям зрозуміти себе, висловити свої почуття».

Серед питань, які були обговорені у ході зібрання: Тарас Шевченко і Слобожанщина; постать Тараса Шевченка в розповідях і спогадах старожилів краю; Тарас Шевченко і народне слово; Шевченкове ім'я в нашому краї; шевченківські місця в Луганську та Луганській, Донецькій і Дніпропетровській областях; до таїни Шевченкового слова; н ародна пам'ять про Шевченка; мовний портрет Великого Кобзаря у творчості українських письменників; Шевченкова мова як відображення світовідчуття й світосприйняття українців.

Після пленарного засідання роботу конференції продовжили п'ять секцій.

За матеріалами кафедри української філології
 та загального мовознавства
 Фото Артура Степковського