Шевченко сьогодні / Новини


23.05.2013 р. Виставка унікальної колекції, присвяченої життю Шевченка

В Українсько-канадському центрі «Відродження» Луганського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся екскурс по життю і творчості Шевченка. Кілька сотень експонатів перенесли гостей виставки в різні роки життя великого Кобзаря і різні куточки світу.      

        

Виставку рідкісних предметів, які передають неповторний образ Шевченка, атмосферу його творчості, можна буде відвідати також завтра, у п'ятницю (24 травня). В Українсько-канадському центрі раді всім бажаючим взяти участь в історичній екскурсії.
Збірники творів Кобзаря, видані в 19-20 століттях по всьому світу, посмертна маска великого поета, електронний варіант «Кобзаря», портрети Шевченка, бронзові та срібні монети, марки часів Української Народної Республіки, значки, медалі, приурочені до пам'ятних дат життя Шевченка, ноти до пісень на вірші поета та багато іншого - кожен експонат переносить у світ Тараса Григоровича, дає можливість дізнатися про нього більше, «доторкнутися» до його життя. Велику частину експонатів виставки представлено луганським колекціонером Киреєвим Вадимом Івановичем.

Крім того, серед експонатів представлені макети пам'ятників, один з яких у майбутньому планується встановити на території м. Стаханова Луганської области. Крім друкованих та скульптурних зразків, виставлені вишиті полотна з портретами Шевченка, вишитий «Заповіт».             

Виставка має на меті показати Шевченка в усіх іпостасях: як поета, художника, філософа, так само як і борця за українську національну ідею.
«Ми робимо все можливе для того , аби студентська молодь виховувалася на імені Тараса Шевченка, прикладах з його життя і творчої діяльності», - зазначив директор Українсько-канадського центру ЛНУ Володимир Семистяга.

Зазначимо, що на даний момент у стінах університету знаходиться в розробці електронний альбом, присвячений діяльності Тараса Шевченка.

 

Юлія Кабрильова
0668095367
Фото Оксани Михєєвої