Шевченко сьогодні / Новини


28.11.2013 р. На слова Кобзаря студенти співали рок, естраду та реп

Луганські студенти змусили звучати твори класика української літератури Тараса Шевченка абсолютно по-новому на фестивалі-конкурсі «Шевченківська пісня». Знайому зі шкільної лави поезію молоді виконавці піднесли в сучасному авторському аранжуванні на сцені Луганського національного університету. Виявилось, майже кожна така пісня може стати шлягером.

    

 

«У Шевченка дуже мелодійна лірика і ми побачили, що студенти це відчули. Класичний жанр – традиційна інтерпретація поезії Кобзаря. А на Фестивалі молодь відкрила нові трактування: реп, рок, естрада, які з'явилися на ряду з академічним виконанням, із фольклорним стилем. У багатьох творах Шевченка є все, щоб пісні на його слова перетворювалися на народні пісні, у шлягери», – відзначили члени журі Фестивалю..

 

 

Конкурс зібрав 120 учасників: як професійних вокалістів, так і аматорів. Кожен виступ був унікальним. На перший погляд несумісні поєднання лірики і «важких» жанрів» приносили успіх тим, хто зумів професійно передати своє бачення поезії Шевченка глядачеві. Це, без сумніву, вдалося квінтету студентів-математиків, що виступали у супроводі рок-бенду. Хлопці виконали рок-версію пісні «Зацвіла в долині червона калина» (відео рок-версії "Зацвіла в долині червона калина":http://www.youtube.com/watch?v=ZQ5rZm_FcNs&feature=share&list=UUxqgxN6ynPFrmam3MfYYtRg). Етнічний стиль і цілий місяць ретельної роботи із текстом, щоб зануритися в образ, – так до свого призового місця йшла інша учасниця – студентка Інституту культури і мистецтв Аліна Комаровська. Солістці вдалося однією лише динамікою голосу передати глибокий зміст твору «Бандуристе, орле сизий». Усього за підсумками Фестивалю призерами стали близько 20 учасників із вишів Луганська, Старобільська, Ровеньків, Рубіжного і Стаханова.

 

 

Гран-прі Фестивалю отримав студент 4 курсу ЛНУ Олександр Ейсмонт, який сам написав музику до «Минають дні, минають ночі», і зумів неперевершеним виконанням змусити глядачів плакати над трагедією поета.

«Українська пісня різножанрова і дуже багата. Микола Гоголь говорив, що в українській пісні можна відчути історію народу і всі щонайтонші відтінки його почуттів. Думаю, це справедливо і для поезії Шевченка. І більшості наших учасників вдалося це передати», – відзначила голова журі, завідувачка кафедри співів і диригування ЛНУ Людмила Сбитнєва.

 

 

Ідея проведення фестивалю не випадкова. Так виш відкрив цілу естафету заходів, які пройдуть у цьому навчальному році у зв'язку із 200-літтям із дня народження Великого Кобзаря і 75-річчям із дня присвоєння його імені університету. До річниці ще три місяці, за цей час студенти і викладачі шевченківського вишу обіцяють порадувати луганчан ще кількома творчими проектами.

 

Прес-центр ЛНУ
Олена Лошакова, 099-0628110
Фото Анни Зверевої