Шевченко сьогодні / Новини


09.03.2017 р. Шевченкове правдиве слово

 

Викладачі, співробітники і студенти ЛНУ імені Тараса Шевченка відзначили 203-ю річницю з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

 

Видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч Тарас Григорович Шевченко був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Свої прагнення та стремління митець спрямовував на боротьбу за свободу рідної Батьківщини, розвиток її мови та культури.

Напередодні свята, студенти і викладачі структурних підрозділів університету вшанували пам'ять видатного поета. Молодь навчально-наукового інституту фізики, математики та інформаційних технологій провела флешмоб «Образ України у віршах Тараса Шевченка», під час якого зачитали уривки з віршів поета, які ілюструють образ України. Вивчаючи творчість митця, в Коледжі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка переглянули біографічний фільм «Сон», який зображує життя молодого поета, тяжкі роки його у засланні та думки про становище України.

В навчально-науковому інституті історії, міжнародних відносин та соціально-політичних наук відбувся ряд заходів, присвячених 203-й річниці із дня народження Т.Г. Шевченка. Вшановуючи пам'ять видатного митця, студенти спеціальності «Соціальна робота» відвідали Луганський обласний краєзнавчий музей, в якому ознайомилися з експозицією, що присвячена життєвому і творчому шляху відомого поета. Студенти ІІ курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» взяли участь у заході «Маловідомий Тарас Шевченко». Цікавим та оригінальним виявився захід, організований кандидатом соціологічних наук К.М. Котеленець. Студенти підготували та продемонстрували ґрунтовні презентації про життєвий і творчий шлях Тараса Григоровича Шевченка, після чого, об'єднавшись у команди, зіграли в модифіковану гру Activity.

Напередодні 203-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка стартував міжнародний флешмоб «GlobalShevchenko», до якого долучились і студенти спеціальностей «Здоров'я людини» і «Фізична реабілітація». Головна мета флешмобу – вшанувати пам'ять Великого Кобзаря показавши пам'ятники, встановлені по всьому світу та Україні.

Студенти і викладачі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка взяли участь у святкових заходах, присвячених 203-й річниці від Дня народження великого поета. Розпочалися урочистості з ходи до пам'ятника Тарасу Шевченку, де на центральній площі зібралися активні громадяни Старобільщини. На заході були присутні почесні гості, серед яких заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери О.П. Лішик та заступник голови Старобільської районної державної адміністрації О.О. Григоренко. Вони привітали усіх присутніх та наголосили, що творчість великого поета не втрачає своєї актуальності в складних сучасних реаліях.

 

 

З урочистою промовою виступила почесний професор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, декан факультету української філології та соціальних комунікацій Т.С. Пінчук. Вона зазначила, що нащадки видатного митця повинні усвідомлювати відповідальність за збереження української національної культури.

 

 

У День народження геніального літератора присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих захисників нашої Батьківщини, які були гідними продовжувачами Тарасового заповіту.

Особливого колориту святу надали музичні композиції у виконанні оркестру духових інструментів Старобільського будинку культури. Легендарні поетичні рядки Тараса Григоровича Шевченка надихнули замислитися над долею власної Батьківщини та полинути думками до пророка.

Наприкінці заходу відбулося покладання квітів до пам'ятника геніальному поету (фото 3, 4).

 

Продовженням свята став захід «І голос твій, Тарасе, нам душу окриля», який відбувся в ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Велика родина студентів і викладачів з гордістю називає себе ім'ям великого поета, а своїми діями та вчинками намагається підтверджувати право бути Шевченківським університетом! З вітальним словом до присутніх звернулися декан факультету української філології та соціальних комунікацій Т.С. Пінчук і студентка факультету Марина Чумакова. Вони закликали продовжувати Шевченківське безсмертя у власних справах та вчинках.

 

 

Студентська молодь продекламувала вірші геніального митця. Поетичні рядки, що лунали у стінах університету, стали символом духовної єдності та незламності духу українського народу.

 

 

Наприкінці свята студенти відпустили в небо повітряні кульки з прикріпленими жайворонами, на крилах яких молодь написала улюблені вірші письменника.

 

 

Поезія Тараса Григоровича Шевченка є унікальною пам'яткою української національної культури. Поет був пророком, слова якого, навіки залишаться в народній пам'яті:

Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття

І голос твій нам душу окриля.

Встає в новій красі, забувши лихоліття,

Твоя, Тарасе, звільнена земля.

 

Олег Черниш,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка