Шевченко сьогодні / Новини


09.03.2022 р. Слова Кобзаря надихають до перемоги

 

9 березня 2022 року виповнюється 208 років від дня народження великого національного Кобзаря, українського письменника, мислителя, митця – Тараса Григоровича Шевченка. Усе своє життя він боровся за волю українського народу. Його творчість була пророцькою для сучасної України. Від став для нашої нації не просто національним героєм, а її символом.

   

 

«Не спинила весна крові, ні злості людської. Тяжко глянуть; а згадаєм – так було і в Трої, так і буде»… Зараз в Україні відбуваються трагічні події – страшна війна з Росією. Третій тиждень український народ, об'єднаний як ніколи, чинить опір російській агресії, боронить свою незалежність і суверенітет, виборює свою волю, надихаючись словами Кобзаря, черпаючи сили до перемоги: «і на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі…».

Луганський національний університет імені Тараса Шевченка пишається нести ім'я Кобзаря. Шевченківці давно вже самі стали борцями за власну незалежність і свободу, адже університет ще у 2014 році був вимушений евакуюватися до Старобільська через події на Донбасі… Наразі ЛНУ імені Тараса Шевченка знов чекають випробування, як і весь наш народ. Місто Старобільськ Луганської області, де розташована значна кількість підрозділів університету, знаходиться під окупацією російських військових. Однак старобільчани, як і колектив нашого навчального закладу, чинять невпинний опір агресору, виходять на мітинги із гаслом: «Старобільськ – це Україна!».

На долю українського народу випадало багато складних часів та саме зараз Україна стала єдиним цілим («здається – кращого немає нічого в Бога, як Дніпро та наша славная країна…»). Наш народ об'єднаний, непідкорений, волелюбний. Ми переможемо, адже правда за нами, Україна – наша земля! «Чи буде суд! Чи буде кара! Царям, царятам на землі? Чи буде правда між людьми? Повинна бути, бо сонце стане і оскверненну землю спалить».

 

У статті використані цитати з творів Т.Г.Шевченка